Jeśli masz do czynienia z twardą wodą w miejscu zamieszkania, musisz regularnie odkamieniać ekspres do kawy czy czajnik, w którym gotujesz wodę.
Roztwór odkamieniacza przepływa przez ekspres do kawy, usuwając kamień i inne zanieczyszczenia, które wpływają na smak kawy, jak również działanie urządzenia. Częstotliwość, z jaką należy odkamieniać ekspres, zależy od kilku czynników, między innymi od jakości wody oraz tego, jak często parzysz kawę w ekspresie.
Popraw smak kawy odkamieniając ekspres
Po wykonaniu płukania odkamieniającego, tym razem napełnij zbiornik w ekspresie czystą wodą i zrób płukanie jeszcze dwa razy, aby pozbyć się ewentualnych pozostałości odkamieniacza z urządzenia. Woda nie może mieć żadnego zabarwienia i zapachu, a jeśli zauważysz zapach lub zanieczyszczenia czy mętność, przeprowadź płukanie jeszcze raz. Dopiero kiedy woda jest czysta, możesz zacząć parzyć w ekspresie swoją ulubioną kawę.
Jeśli regularnie odkamieniasz ekspres do kawy, powinien on zachować ciśnienie, zapobiegać problemom z odciąganiem, zmniejszać ilość wody wpływającej do tacki ociekowej i wydłużać żywotność urządzenia. Regularne odkamienianie sprawi również, że kawa będzie smakować o wiele lepiej i będzie miała odpowiednią temperaturę. Trzymając się prostego harmonogramu odkamieniania co kilka miesięcy, możesz utrzymać swój ekspres do kawy w doskonałym stanie przez wiele lat.
Odkamienianie jest to proces, który należy wykonywać co 3-6 miesięcy, zgodnie z zaleceniami producenta. Głównymi czynnikami wpływającymi na czas między odkamienianiem są częstotliwość korzystania z urządzenia oraz twardość przepływającej przez niego wody. Odkamieniacz w tabletkach satrap pozwoli nam szybko i skutecznie pozbyć się z ekspresu wszelkich zanieczyszczeń i kamienia, co z pewnością pozytywnie wpłynie na smak i aromat kawy, temperaturę napoju, jak również działanie urządzenia. W sprzedaży znajdziemy również odkamieniacze w płynie oraz tabletki odtłuszczające do ekspresów do kawy.